LINDAB TRUSS RÁCSOSTARTÓK

truss

Lindab Truss rácsostartó mûszaki katalógus

A Lindab egyik fontos fejlesztési eredménye a vékonyfalú C-profilokból összeállítható könnyûszerkezetes rácsos fõtartó, amely kiválóan alkalmas kis- és középméretû tetõszerkezetének ipari épületek megvalósítására (10-24m fesztávolsággal, 3-6m kiosztásban).
A nagyszilárdságú, tüzihorganyzott Lindab-profilok garantálják a tartós, gazdaságos megvalósítást; míg a hatlapfejû metrikus csavaros bekötések, kapcsolatok biztosítják a gyors és egyszerû szerelést.

A rácsostartó dupla C-profilból álló összetett szelvényû övrudakból, és azok közé bevezetett szimpla vagy dupla C-szelvényû rácsrudakból tevõdik össze. A nagyszilárdságú, tüzihorganyzott profilok garantálják a nagy teherbírású, tartós szerkezetet, míg a hatlapfejû metrikus csavaros bekötések, kapcsolatok biztosítják a gyors és egyszerû szerelést. A Lindab profilok valamint az egyedi tervezésû és gyártású acél szerelvények felhasználásával a rácsostartók összeállítása (elõregyártása) üzemben, idõjárástól védett helyen történik. A könnyû önsúly miatt a tartók szállítása és helyszíni szerelése igen gazdaságos.

A függõleges alátámasztó szerkezet lehet téglafal, tégla- vagy vasbeton pillér, acél oszlop egyaránt, igazodva az építtetõi igényekhez, az épület funkciójához és a mûszaki követelményekhez. A rácsostartókhoz a hagyományos csarnokszerkezeteknél jól bevált tetõburkolati típusok közül bármelyik kivitelezhetõ: Lindab Z-szelemensorhoz rögzített egyrétegû (szigeteletlen) vagy kétrétegû (hõszigetelt) trapézlemezes, szendvicspanel tetõburkolat, vagy akár a rácsostartó felsõ övére közvetlenül elhelyezett magasprofil (tipikusan LTP150) trapézlemezes lágyfedésû tetõrendszer.

A rácsostartó formája, hálózati geometriája a gyártási és szerkesztési korlátok betartása mellett teljesen egyedi módon tervezhetõ. Az egyedi statikai méretezési eljárást a Lindab cég a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közös kutatás-fejlesztési projekt keretében, az Eurocode szabványok elõírásai szerint dolgozta ki, 1:1 léptékû próbatesteken végrehajtott laboratóriumi kísérletsorozattal verifikálva. Az összetett tervezési folyamat gyors gyakorlati végrehajtását a legújabb saját fejlesztésû Lindab célszoftver, a DimTruss program biztosítja, amely révén az adott tervezési viszonyok (geometriai méretek, terhek) mellett az optimális megoldás könnyûszerrel megtalálható.

A statikai program felépítése, mûködése:

  • Globális geometria meghatározása (a szimmetrikus rácsostartó fesztávolsága, támasz feletti induló magassága, felsõ öv hajlásszöge vagy gerincmagasság, csomópontok kiosztása)
  • Rúdszelvények megadása, bekötõ csavarok típusának elrendezésének definiálása
  • A statikai váz automatikus generálása (külpontos bekötésû, nyomatékbíró belsõ csomópontokkal)
  • Terhek, tehercsoportok és teherkombinációk bevitele
  • Az elmozdulások és az igénybevételek meghatározása elsõrendû végeselemes számítással történik, síkbeli modellen
  • A vékonyfalú rúdszelvények teherbírási ellenõrzése Eurocode alapján (rúdtípusonként, tönkremeneteli módok szerint válogatva)
  • Dokumentáló rész (output): statikai számítás tömör és részletes kivonata (TXT), konstrukciós rajz (DXF), statikai váz rajza (JPG), profilok anyaglistája (XLS)

A szoftver segítségével a Lindab cég partnerei rendkívül gyorsan megkaphatják az optimális tartószerkezeti kialakítást; a statikai program részletes ismertetését és gyakorlati használatát tervezõi tanfolyamok teszik lehetõvé. A legújabb megvalósult referenciamunka (BNF Kft. csarnoka, Gyõr, 2009. január) tervezése már a DimTruss program hatékony támogatásával készülhetett el, ezzel hozzájárulhatott az igen szoros határidõ betartásához.

Rólunk

A dédnagyapa még 1922-ben váltotta ki az iparengedélyt és alapította meg az első bádogos társaságot Székesfehérváron.

Az Aliquander család bádogosipari vállalkozása 2017. évben múlt 95éves!!!
 

Megnézem

Köszönjük, hogy minket választott!

Iratkozzon fel Hírlevelünkre és nem marad le újdonságainkról és akcióinkról.

captcha